Annons:
Etikettövrigt
Läst 29595 ggr
Linnea
9/5/13, 10:20 AM

Hur man gör en permanentbädd/djupströbädd

Det är inte så "bara" att göra en bädd..

För det första, varför permanentbädd? Luktar det inte väldigt illa? Ska hästen verkligen behöva ligga i sitt eget kiss och bajs?

Nej, verkligen inte. Syftet med bädden är 1. att få ett varmare stall 2. få mindre arbete 3. hästen har alltid mycket strö att ligga på 4. halmbäddar kan vara mer eller mindre färdigkomposterade redan när de tas ut 5. grävande hästar slipper ligga på golvet 6. minska lukten i stallet

Nej men, vänta nu. Minska lukten? Det borde ju lukta jättemycket?

Så är det faktiskt, lukten minskar - om man har en välgjord och välskött bädd. Det är inte så att man bara en dag bestämmer sig för att sluta mocka. Kisset rinner alltid ner mot golvet, i en djup bädd innebär detta att kisset hamnar längre ifrån hästen än om den stått på sk växelbädd (som det heter när man mockar vanligt). Detta helt enkelt därför att det är mer strö i boxen. Det innebär också att lukten minskar då kisset ligger inkapslat långt ner i bädden. Synligt bajs tas bort varje dag och nytt strö läggs på vid behov, helst innan kisset kommer fram! Om kisset kommit fram så räcker det inte att lägga in ett par cm strö, då får man ta i rejält, och skärpa sig till nästa gång. Om kisset kommit fram innebär det förmodligen att hästen inte haft en torr liggplats under natten.

Hur gör man då?

1. Välj strömaterial. Själv har jag använt halm, halm/spån och halm/spån/torv. Det går att göra bädd av vilken som men halmen blir stabil fortare. När jag använt mer än halm har jag bara haft halm i botten för att enkelt få en tjock, stabil botten.

2. Sopa ut allt ev. gammalt strö och täck hela golvet med kalk. Det gör man för att skydda golvet mot den frätande ammoniaken. Har man torvbädd eller mycket torv i botten kan man hoppa över detta. Torven neutraliserar ammoniaken och ibland är det helt torrt i botten även efter en hel vinter. Torv är effektivt.

3. Gör botten. Mina bäddar har alltid haft halmbotten. Har man det tar man enklast småbalar, dela den i "kakor" och lägg ut dessa i ett jämnt lager på golvet. Alla springor mellan kakorna fyller du upp så mycket du kan med lös halm. Om du har spån eller torv som botten kan du behöva stampa botten en del så den blir lite kompakt. En del fuktar med vatten men då går man miste om en del av den uppsugande förmågan. Man kan också lägga några cm torv i botten och därefter halmkakor.

4. Fyll på med valfritt strö. När bädden tas i bruk ska den helst vara 25 cm, gärna högre. Ju högre den är ju längre tid tar det innan man måste strö på nytt.

Några saker att tänka på med bädden:

  • Det kan ta nån vecka innan bädden har satt sig, så att hästarna inte kan gräva sig ner till golvet. (Blir svårare för dem om det är halmkakor.)
  • Om man har en häst som gräver mycket i sin box kan man behöva ha på en del vatten i botten för att stabilisera den från början.
  • Hur ska du ta ut den? Jag har alltid mockat ut för hand då jag hade för smal stalldörr men enklast är ju om man kan ta det med maskin.
  • Börja aldrig gräva i bädden om du inte ska ta ut den. Risken är stor att ammoniak då tränger upp och eftersom en välanvänd bädd innehåller mycket ammoniak kan stallet bli obeboeligt.

En permanentbädd kan man ha överallt, lösdrift, gruppboxar och enhästars-boxar. Det största problemet brukar vara hur man ska få ut det. Ska man bygga nytt och man har lite framförhållning kan man sätta in fronter som går att öppna. Annars får man så snällt använda handkraft. Inte heller det behöver bli speciellt jobbigt, det beror på hur man lägger upp sitt arbete. Går alla hästarna på bete en period har man tid på sig, dock är det bra om alla boxar får stå tomma nån vecka ifall de skulle vara blöta i botten. Har man hästarna installade året runt kan man byta bäddar året runt. Nån bädd i veckan eller månaden beroende på hur många man har så behöver inte allt komma på en gång. Är man två-tre stycken så fixar man det på en dag. Då är det extra viktigt att kalka ordentligt eftersom golvet inte hinner torka innan nästa bädd läggs in.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Annons:
Upp till toppen
Annons: