2013-03-20 15:49 #0 av: Linnea

Hur vänjer man hästen?

Smalhinder

Smalhinder, kan vara olika saker, i de svåraste klasserna är det en stor stubbe. När man börjar hoppa smalhinder är det bra om man inte går från jättebrett till supersmalt på en gång. Är hästen mest van vid vanliga bomhinder, använd då bommar. Har du egna kan man enkelt kapa de i lagom längd. Vanliga bommar är 3-3,5 meter, gå ner till ca 2 meter först om du har en häst som du vet kan bli lite osäker. Hinder som är 1 meter kan vara riktigt svåra, tänk på att hålla ett jämnt tempo, håll om hela vägen och rakrikta ordentligt. Ställ hindret schysst och lätt, inte på volter osv till en början. När du fått kläm på det, smala till mer eller sätt in olika utfyllnader som gör det hela lite svårare.

Gravar, kan vara väldigt svåra att hoppa i början. Har du något lämpligt smalt dike i närheten så börja där. Har du egen mark kan du gräva ett minidike, även ett par dm breda diken kan vara nog så svåra i början! Torrdiken får man lov att hoppa stillastående, men sitt ner ordentligt i sadel och håll om. Var beredd på att hästen kan stanna. Skritta över i början.

Vatten, många hästar vill inte gå i vatten eller är tränade att hoppa över. Det lättaste är om någon mer erfaren går först. En häst som verkligen inte vill kan vara hopplös att få ner första gången. Man kan börja med vattenmattor, både med och utan vatten i.

Rishinder, om det går så hoppa först hindret utan ris som sticker upp. Erfarna hästar brukar hoppa igenom riset.

Bank, börja med en låg variant som du kan skritta på. Upp brukar inte medföra några större problem men ner kan vara värre. Ta det lugnt, hästar har svårt att bedöma djup och höjder.

Stockar, enkelt men ändå svårt. Hästen ser inte vad som finns på andra sidan, börja smått och försäkra dig om att marken på andra sidan duger att landa på.

Spets

Spetsar, ett av de svårare hindren. Oerfarna hästar kan ha svårt att förstå hur hindret ska hoppas. Man kan bygga en enkel spets av bommar, då kan man börja med låga, smala spetsar. Håll om och rakrikta!Alla bilder tagna av mig.