Annons:
Etikettövrigt
Läst 23566 ggr
Linnea
1/13/13, 11:05 AM

Arbete eller praktik - vad är skillnaden?

Många känner inte till de lagar och regler som gäller, det som påstås vara praktik är ofta svartjobb.

Många är de annonser som utlovar praktik till en duktig tjej eller kille där man får gratis stallplats, kost, boende och fickpengar. Detta är troligen det vanligaste sättet att annonsera ut svartjobb. Som praktikant får man nämligen inte ta emot pengar eller gåvor (gratis stallplats tex). Då är praktiken istället ett arbete och pengarna ska beskattas och arbetsgivaravgifter ska betalas in. Enda gången det är okej att ta emot pengar som praktikant är när man har praktik via Arbetsförmedlingen. Då är det Försäkringskassan som betalar ut pengarna (sk aktivitetsstöd), inte arbetsgivaren.

Praktik via Arbetsförmedlingen kan man få efter överenskommelse med Arbetsförmedlingen, är man under 25 måste man varit arbetslös och inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen i minst 3 månader. Är du äldre kan du få praktik direkt. Praktikvärden måste bli godkänd av Arbetsförmedlingen och praktiken får vara högst 6 månader lång. Efter denna period ska praktikanten antingen anställas eller återgå till arbetssökande. Detta beror såklart på att arbetsgivaren inte ska få gratis arbetskraft hur länge som helst. Tanken med praktik är att praktikanten ska läsa sig yrket och vill man inte anställa efter 6 mån ska man inte ha praktikanten kvar. Det finns även något som kallas prova-på-plats och denna får pågå högsst 3 månader.

Man kan praktisera utan Arbetsförmedlingen men då får man inga pengar och man har inte heller någon försäkring som gäller ifall du skulle skada dig eller råka förstöra något på arbetsplatsen.

Innan praktiken börjar ska ett avtal upprättas mellan praktikant och praktikvärd. Där ska stå bla hur lång praktiken är och vad du vill uppnå under praktiken. (Om du har praktik via HYN.)

Under praktiken är det viktigt att du och din handledare på praktikplatsen går igenom olika saker, tex hur det går och vad som kan förbättras.

HYN har flera egna regler som säkerställer en hög nivå på praktiken. Vill du praktisera med hästar, tag kontakt med HYN och Arbetsförmedlingen.

Och allt det där andra då? Det som inte passar in på ovanstående beskrivning? Ja, det är svartjobb! Acceptera aldrig att arbeta svart. Du har ingen gällande försäkring, skadar du dig och inte kan arbeta får du ingen ersättning. Förstör du något på arbetsplatsen kan arbetsgivaren begära att du ersätter detta och ingen försäkring gäller. Inga arbetslagar gäller, du kan tvingas arbeta hur mycket som helst och du kan inte få hjälp av facket.

Hur vet jag att jag arbetar vitt? Innan du börjar arbeta ska du skriva på ett anställningsintyg där det står hur många timmar per dag du ska arbeta, hur mycket du får betalt mm. Välj gärna en arbetsplats med kollektivavtal men det är inte nödvändigt, det finns bra arbetsplatser utan kollektivavtal - dessa är oftast små arbetsplatser med några få anställda. Du ska också få en lönespecifikation varje månad där det står hur mycket lön du får, hur mycket som avgår i skatt, hur många semesterdagar du har kvar mm. Lönen ska sättas in på ditt konto, det finns nog ingen idag som betalar ut en normal lön i kontanter.

Källor:

Arbetsförmedlingen

UngtArbetsliv

Hästnäringens Yrkesnämnd (HYN)

Löpsedelsbild: Copyright Linnea Johnsson

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Annons:
[Moa-]
1/13/13, 11:08 AM
#1

Mycket bra och aktuell artikel!

Flashline
6/10/14, 12:17 PM
#2

Kan bara hålla med Moa att det är en mycket bra artikel.

Vill även bifoga att som praktikant så omfattas man av Arbetsmiljölagen, Arbetstidslagen samt Lagen om skydd mot olycka.

Detta innebär i princip att gården man praktiserar på skall ha en arbetsmiljöpolicy, bedriva ett dokumenterat systematiskt brandskydds och arbetsmiljöabete samt dokumentarat alla tillbud och olycksfall. Kan inte verksamheten visa att man uppfyller nämnda så bör man nog akta sig för att söka praktik eller anställning där.

Det bör även sägas att många "HYN godkända" verksamheter har allvarliga brister avseende arbetsmiljön och arbetsmiljöarbete. Detta var inget som HYN kontrollerade när de höll på med "HYN godkännandet". Och "HYN godkännandet" upphörde med omedelbar verkan den 22 augusti 2013. Om hästverksamheten använder sig av ett "HYN godkännande" så kontrollera då om de verkligen är serösa och följer arbetsmiljölagen.

Horseworker har listat oseriösa hästverksamheter. Undrar du om en viss hätverksamhet finns med på listan fråga dem. Känner du dig utnyttjad eller dåligt behandlad under praktiken hör av dig till Horseworker och berätta om dina erfarenheter.

http://horseworker.webs.com/

Linnea
6/10/14, 12:26 PM
#3

Tänk på att artikeln är över ett år gammal, Arbetsförmedlingens regler angående praktik kan ha ändrats.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Linnea
6/10/14, 2:41 PM
#4

Det finns anledningar till att svartjobb är så vanligt i hästbranschen, inte bara snålhet, utan också en väldigt konservativ syn på hur hästar och stall ska skötas och den rådande tanken är ofta "så här har vi alltid gjort". Modernisera och förbättra så minskar arbetsbehovet mycket. Finns en gammal artikel om det här.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Upp till toppen
Annons: