Träning och tävling

Vinterträning

2012-12-10 12:10 #0 av: Linnea

Håll ångan uppe i vinter!

Vila eller inte vila?

Nån gång under året behöver hästen vila, hur länge beror på hästen själv. Har den haft en intensiv tränings- och tävlingssäsong eller har den gått sparsamt? Gillar den att ha lång vila eller blir den väldigt seg at få igång?

Min häst fungerar bäst om han får kortare vilor på ca en vecka åt gången 3-4 gånger per år. Han blir märkbart piggare av det.

Hur du ska lägga upp vinterträningen beror mycket på hur och om hästen ska vila. Ska den ha en längre tids vila bör man trappa ner träningen i god tid så att man inte bara slutar rida helt plötsligt. Man kan ju också låta hästen arbeta i töm eller på annat sätt utan ryttare ett par dagar i veckan även under vilan, för att tex hålla igång ryggmusklerna.

Glöm inte bort att anpassa foderstaten efter hästens minskade arbete!

 

Under vintern kan man med fördel träna från marken, då håller man sig varm under hela passet!

Vad man väljer beror på vad man själv trivs med och vad hästen kan. Man kan tex tömköra eller sk tömlongera eller träna long rein. Här är en utmärkt artikel om tömkörning. De kan utföras både på slät mark och över bommar.

Vill man bättre på konditionen är vintern en utmärkt tidpunkt om man har tillgång till bra underlag (som tex ridhus). Nu när det inte är tävlingar så kan man passa på. Skritt är en utmärkt konditionsbyggare för lite mer otränade hästar och ett bra sätt att hålla uppe konditionen på alla hästar. Rid ut ett par gånger i veckan minst 1½ timme per gång. Skritt kan man aldrig få för mycket av!

Styrketräning kan man ju också ägna sig åt. Dressyrmässigt är det främst ifångsättningar och galoppfattningar som gäller. Att byta gångart ofta helt enkelt, då börjar hästen arbeta ordentligt med rygg och rumpa. Går även att göra från marken.

Hoppmässigt är det studs som är det bästa. Studs ska alltid vara ganska låga, max ca 60-70 cm för en stor häst. Alla hindren behöver inte vara lika höga, det är bra träning att ha ett eller flera högre hinder nånstans i serien. Börja lågt med tre-fyra hinder. Fler hinder och/eller många upprepningar varje gång tränar uthållig styrka, höga hinder och/eller få upprepningar varje gång tränar explosiv styrka. Helst vill man ha båda sorterna men om du har detta som hårdträning så träna en sak åt gången, dvs höj inte samtidigt som du ökar på antalet hinder. Ex lägg till fler hinder, använd serien några veckor och höj därefter. Om du håller dig på en lägre nivå så kan du både länga och höja serien samtidigt men ta det lugnt! Höj inte 20 cm samtidigt som du lägger till tre hinder, det blir för mycket!

Hur många gånger man ska använda en serie innan man bygger ut den beror helt på hästen och hur mycket man ökar svårighetsgraden. Ta det lugnt! 10 cm per höjning och ett-två extra hinder vid längning räcker gott. Man får räkna med att man använder samma serie två-tre gånger i veckan i 4-6 veckor innan man ökar på. Det tar tid för kroppen att anpassa sig för hårdare arbete.

Explosivitet                  Uthållighet

Få höga hinder                       X

Många låga hinder                                                    X

Få upprepningar                     X

Många upprepningar                                                 X

En kombination av dessa ger en uthållig explosivitet och en hög mjölksyratröskel vilket ger en häst som snabbt återhämtar sig utan att behöva pausa/skritta/trava alltså precis det man behöver på en terrängbana.

Studs kan man också använda i löshoppning.

Ett annat sätt att få hästen att röra på sig lite extra om man har leriga eller frusna hagar är att släppa hästen i ridhus om man har tillgång till ett sådant. Då kan även den lugnaste häst sätta fart och bralla och då är det ju skönt att man slipper sitta på!

 

Löpsedelsbil, copyright Linnea Johnsson

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2013-01-02 17:04 #1 av: Fjäril

Bra skrivet! Hästar behöver också vila.

Nu saknar jag verkligen att ha en egen, när man läser i era trådar Glad

Sajtvärd på Övernaturligt

Anmäl
2013-01-26 12:14 #2 av: Linnea

Uppdaterad!

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2013-02-25 12:07 #3 av: Linnea


Häromdagen red vi hinderbana istället för hoppning på hoppträningen. Det var väldigt roligt, många år sedan jag gjorde det. Och bra gick det också!

Så här red vi:

Fyra koner utsatta i en liten fyrkant (ca 8-10m). Rida på rakt spår mellan konerna, ställa/böja ordentligt förbi konen. Två varv i vänster varv, därefter ut på långsidan och över några bommar. Efter bommarna, skänkelvikning åt vänster därefter ta höger och över upphöjda bommar. Efter dessa bommar två varv runt konerna i höger varv. Sen börja om igen. Reds i trav förresten.

Det bästa var nog att min c-ponny gick på samma avstånd på bommarna som min kompis lilla storhäst, han fick ta ut steget lite men det gick jättebra! Så fick jag öva lite på att rida lätt utan stigbyglar, det var också länge sen.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.