Träning och tävling

Träna med bommar

2012-11-06 15:07 #0 av: Linnea

Bommar kan användas på många sätt

Här visas tre olika övningar som kan antingen ridas var för sig eller kombineras på olika sätt.

De gröna är travbommar och kan ridas från båda håll. Den ena serien har normala eller något korta avstånd och den andra har något långa avstånd. Man väljer lätt svårighetsgrad genom att välja olika avstånd. Här gäller det att ha kontroll på traven, att kunna öka och minska tempot. Man kan också göra det svårare genom att ha ganska kort avstånd mellan de "korta" och de "långa" bommarna. Då måste ökningen/minskningen ske snabbt utan att hästen tappar framåtbjudningen eller börja slängtrava.

 

De röda är galoppbommar, dessa kan också läggas på olika avstånd, byt gärna så du inte använder samma avstånd alltid, 2-5 språng är lagom i början. Avståndet mellan en rak och en sned bom bör vara kortare än avståndet mellan de båda raka, då kan man variera mer om man inte vill sitta av för att ändra avstånden. Det gäller att ha galoppen under kontroll och en uppmärksam häst om man ska få till det bra i svängarna. Börja alltid med att galoppera över de raka bommarna först tils du känner att hästen lyssnar, först därefter går du vidare till svängarna.

 

De blå bommarna kan användas som galoppbommar eller studs. Om du rider studs så använd sockerbitar eller liknande för att undvika att du slår i stöden om du kommer för nära. Denna övning kan användas på tre sätt, som en kombination (de två inre bommarna), som en enkel bom (den yttre bommen) eller alla tre och de blir då studs. Även här kan man variera avståndet beroende på hästens utbildningsgrad. Börja alltid med normalavstånd.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2012-11-08 11:46 #1 av: elli-kleo

Att träna med bommar är superbra. Bara fantasin sätter gränserna. Skrattande

Anmäl
2012-11-08 11:46 #2 av: elli-kleo

Att träna med bommar är superbra. Bara fantasin sätter gränserna. Skrattande

Anmäl
2012-11-08 12:24 #3 av: Linnea

Ja det kan man säga, jobbigt bara om man har dålig fantasiTungan ute

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2013-05-06 14:20 #4 av: Linnea

När jag var på EuroHorse köpte jag en bok hos Ridsport som heter Övningar och banor för hästhoppning. Jag har inte testat nån av dem än men det finns väldigt många tips i den boken.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.