Övrigt

Svartjobb i hästbranschen

2012-05-11 11:10 #0 av: Linnea

Ett ständigt återkommande ämne. Artikeln är tidigare publicerad på galopp.ifokus.

Det pratas mycket om svartjobben i hästbranschen. En stor del av branschen överlever tack vare svartjobbare.

Man kommer med förslag om hur vi ska öka lönsamheten för hästutbildare, hästförmedlare mfl. Man vill få mer betalt för sina hästar. Då undrar jag hur det ska gå till? Det är marknaden som styr, alltid. Man kan inte begära mer än vad hästen, enligt marknaden, är värd. Jo, man kan men man får inga hästar sålda.

Det är precis som om den lokala matbutiken plötsligt skulle höja sina priser med 20% för att ägaren vill ha mer i lön. Det enda som händer är att människorna köper sin mat på annat håll.

 

En av Sveriges (och världens) rikaste män har sagt så här:

Man blir inte rik på stora inkomster utan på små utgifter.

Förklaring: Om du tjänar 10.000 kr per månad och allt går åt till räkningar så är du inte rik.

Om du tjänar 50.000 per månad och allt går åt till räkningar så är du inte rik.

De flesta kan med enkla medel minska sina utgifter mer eller mindre men det är inte många som kan öka sin inkomst hursomhelst.

 

Vad innebär då detta för oss i hästbranschen? Jo vi måste sänka våra utgifter. Saker, såsom foder mm, kan man inte göra något åt. Det kostar vad det kostar. Lösningen är att minska på arbetet i stallet. Mindre arbete kräver färre anställda, här hade många svartjobb kunnat försvinna.

 

Om man ska minska arbetsbördan krävs det dock att man är beredd att inte göra som man brukar, som man alltid gjort. Lösningarna heter lösdrift, permanentbäddar och alla småsaker som gör vardagen lättare.

 

Alla raser kan gå på lösdrift, det är endast ägarens inställning som sätter käppar i hjulet. Lösdrift passar alla typer av hästar men speciellt unghästar och avelsston. Unghästarna får chansen att leka mycket och bygga upp sina kroppar på ett bra sätt medans några äldre hästar kan uppfostra dem. Unghästar blir i regel mer lätthanterade när de vistas mycket ute och blir ordentligt uppfostrade. Självklart ska alla som behöver det ha en individuell giva kraftfoder varje dag. Detta löser man genom att ha krubbor i lösdriften där man kan binda upp alla hästar. På detta vis får alla sitt foder och den nödvändiga träningen att stå uppbunden.

 

Permanentbäddar kan man ha i alla boxar, det lättaste är såklart om de har öppningsbar front men det går i vanliga boxar också. Fördelen med permanentbäddar är att hästen aldrig behöver stå direkt på golvet, vissa hästar har vanan att äta all ren halm eller gräva i sin bädd. Arbetsinsatsen blir betydligt mindre. Om man inte har öppningsbara fronter måste man mocka ut allt för hand när boxen ska tömmas men är man flera så blir det inte så jobbigt. En del tycker säkert att man inte tjänar någon tid på det i slutändan men man kan te x ge alla hästarna vilodag samtidigt och tömma alla eller en del av boxarna. På det viset tjänar man ändå på det fast det tar tid att få ut allt. Man kanske inte tjänar på det tidsmässigt om man räknar med den tiden det tar att tömma boxarna men all den tid man tjänar in på att inte mocka varje dag kan man istället lägga på hästarna.

 

Det gäller såklart att man vet hur man ska göra bädden, det är inte bara att lägga in lite strö och sluta mocka. Man måste också sköta bädden under hela perioden, detta gör man genom att plocka ut allt synligt bajs ur boxen varje dag, ta ut blöt halm som skrapats loss ur bädden och lägga in nytt strö vid behov. En välskött bädd luktar inget alls, mindre än en växelströbädd, då urinen samlas på botten av bädden och ammoniaken stannar där så länge man inte börjar röra på djupet i bädden.

 

Ett räkneexempel:

Amanda har 30 hästar. Alla står i box med växelströbädd. Det tar i genomsnitt 10 minuter för henne att mocka en box. 10 min*30 hästar= 5 timmar. Utöver detta ska hon sköta alla 30 hästarna och vissa ska ridas. Det förstår man själv att det inte går. Därför har hon två personer som jobbar svart i stallet. Egentligen vill hon betala dem vitt men det har hon inte råd med.

 

Elin har också 30 hästar. Alla står i box med permanentbädd. Det tar i genomsnitt en minut för henne att plocka bajs i varje box. 1 minut*30 hästar= 30 minuter. Hon kan nu utan problem sköta all mockning själv. Utöver detta ska hästarna skötas. Hon behöver nu bara anställa en person några timmar per dag som rider en del av hästarna.

 

Utöver detta kan man med enkla medel förenkla sin vardag så man slipper springa med vattenhinkar genom stallen, förbättra sin foderhantering och andra arbetsbesparande åtgärder.

 

Förutom detta kan man ställa krav på alla sponsorer i branschen. Många elitryttare kan åka jorden runt och tävla tack vare sina sponsorer. Vore det inte på sin plats att dessa börjar ställa krav? Krav på att alla anställda i stallet/företaget ska var anställda vitt? Eller ska någon tipsa media om hur många svartjobbare ett visst företag sponsrar? Är det den sortens reklam man vill ha? Vill man förknippas med dåliga arbetsförhållanden och usla löner?

 

Till alla er som vill börja arbeta med hästar:

Om ett arbete ger fickpengar (upp till ca 5.000kr per månad) och ev en gratis stallplats så är det svartjobb och inget annat. Gå inte med på sånt. Så länge det finns villiga arbetare kommer problemet att finnas även om det minskar när folk förstår att man måste sänka sina utgifter i första hand.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2012-06-06 13:19 #1 av: Linnea

Berätta gärna om era egna erfarenheter om svartjobb! Ni har kanske jobbat själva eller känner någon som gör/har gjort?

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2012-06-21 21:27 #2 av: Skunken

Jag blev erbjuden att jobba 6 dagar i veckan, från 7 till 5 för 11 kr i timmen, alltså 2500 i månaden! Blev arg och förudmjukad av ett sådant erbjudande! Det är respektlöst! Jag har både utbildning och haft många egna hästar och tränat och tävlat! Jag tackade givetsvis nej, för jag jobbar INTE svart och jag tänker inte stödja den förnedringen av hästskötaryrket! Hästskötare är ett otroligt slitsamt, tung och viktigt jobb och då förtjänar man riktig lön och vettiga arbetsförhållanden! Tycker människor som lever på ungdomars drömmar om hästjobb är vidriga och det är lustigt att detta kan fortgå!

I det erbjudandet jag fick ingick inte ens stallplats eller boende för övrigt!

Ingen annan bör häller stödja svartjobben för det innebär sämre avtal för alla, vi hästskötare kan inte låta oss utnyttjas till en så motbjudande grad, vi måste gå ihop och stå på oss! Ett riktigt avtal och en riktig lön är INTe för mycket att begära! Det är alla de som tillåter sig jobba svart som möjligör nedvärderingen av hästskötaryrket!

Har man inte råd att anställa folk så har man ju INTe råd, helt enkelt!! Då får man mocka sin egen skit istället för att ta dit unga, naiva flickor för att slava! Det är inte moraliskt försvarbart!

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.