Annons:
Etikettbörja-med-fälttävlan
Läst 9406 ggr
Linnea
2011-11-29 13:13

Terränghinder Del 1

I denna första del handlar det om stockar och rishinder ("häckar").

Stocken är det allra enklaste hindret inom Fälttävlan, det är det de flesta börjar hoppa över. Stockar finns i hur många olika höjder som helst, man tar en lagom tjock stock helt enkelt. Man kan också med små medel göra hindret lite svårare, genom att helt enkelt såga av stocken så att den blir smal. Hinder som är 1 meter eller smalare kan var nog så svåra att hoppa, det gäller att rama in hästen ordentligt! Ofta ser man smala stockar som sitter ovanpå stubbar så det ser ut ungefär som ett vanligt hopphinder. I högre klasser hoppar man ibland över breda stubbar vilket är ännu svårare. Man kan också bygga ett hinder av tex gamla telefonstolpar. Det blir som en blandning mellan en stock och en mur.

När man börjar hoppa stockar bör man börja med något riktigt lågt, de flesta hästar reagerar på att de inte kan se vart de landar men har man hoppat murar eller andra täta hinder så bör inte stocken ställa till några större problem. Hoppar man ute i skogen ska man först försäkra sig om att det inte finns några stenar eller andra saker i vägen där man ska landa och åtminstone 20 meter bakom.

Rishindret kan vara lite svårare, det består ofta av en ram av träplank ungefär som en stor låda. I den står en massa ris som sticker upp ovanför ramen.

Ramen måste man hoppa över men det utstickande riset kan man hoppa igenom. Hästen kan tycka att det är lite obehagligt men de lär sig ganska fort att de kan hoppa igenom riset.

Dessa båda hindertyper förekommer i alla fälttävlansklasser.

Bilder: Jessica Almquist (överst, löpsedel), Ellen Hellström (två översta) och Linnea Johnsson (två understa).

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Annons:
elli-kleo
2012-03-02 13:50
#1

Bra skrivet, helt klart läsvärt Glad

- Medarbetare på Fälttävlan ifokus

Linnea
2012-08-20 08:26
#2

Uppdaterad med fler bilder..

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Cheyanne Goldwell
2021-02-17 01:21
#3

Mycket bra serie, men skulle vilja läsa lite om de olika klasserna mm också.

Upp till toppen
Annons: