Annons:
Etikettträning-och-tävling
Läst 3993 ggr
Linnea
11/15/11, 10:56 AM

Träning Del 2

Syreupptagningsförmåga och mjölksyratolerans.

Syreupptagningsförmåga

Alla hästar som tränas behöver en bra kondition, för fälttävlanshästen är det extra viktigt då terrängen kan vara lång och krävande.

Men vad är då en bra kondition och hur får man den?

Ett annat ord för kondition är syreupptagningsförmåga. En bra kondition är alltså samma sak som bra syreupptagningsförmåga, vilket innebär att lungorna har lätt för att ta upp tillräckliga mängder syre ur lyften vi andas och att blodet kan föra ut detta i kroppen tillräckligt fort. Om syret inte kommer fram i tid bildas mjölksyra i musklerna, detta gör att musklerna känns tunga och man tappar snabbt orken. Om man fortsätter med samma arbete utan att syret hinner fram så byggs det upp höga nivåer av mjölksyra i musklerna, till slut är de så höga att man "går in i väggen", man tvärnitar och kan helt enkelt inte fortsätta. Om detta skulle hända är det viktigt att man ändå rör på sig (om än långsamt) för då försvinner mjölksyran fortare, den transporteras bort när musklerna rör sig.

Intervallträning

Det bästa sättet att träna upp konditionen är genom intervallträning. Om man gör det i ridhus går det till så att efter uppvärmning så rider man tex 2 varv trav och därefter 2 varv galopp. Detta är ett intervall, en del långsammare och en del snabbare. Hur många/långa intervall man rider beror på hur bra kondition hästen redan har. För att öka intensiteten i denna träning kan man göra på två olika sätt, antingen ökar man antalet intervaller eller så ökar man intervallernas längd tex från 4 intervaller till 6 eller från 2 varv galopp/intervall till 3 varv galopp/intervall. En relativt otränad häst kan med fördel få en kort skrittpaus mellan intervallerna tex så här:

uppvärmning i skritt

två varv trav

två varv galopp

två varv trav

två varv galopp

två varv skritt

två varv trav

ett varv galopp

två varv trav

ett varv galopp

avskrittning

Mjölksyraträning/spjälkningsträning

Spjälkningen startar kroppens arbete och kopplas in vid tempohöjningar och spurter. Vid ett lätt arbete samlas inte så mycket mjölksyra i musklerna om arbetet däremot är så hårt att det krävs ständig spjälkning så ansamlas stora mängder mjölksyra i musklerna och pga detta måste hästen sakta ner tempot. Syreskulden måste återbetalas och syreupptagningen är därför högre än normalt under ca 30 min. Syret som cirkulerar i kroppen förbränner mjölksyrarn och gör om en del av den till nytt glykogen.

Mjölksyran kan ställa till stora problem i tävlingssammanhang, vid för stor ansamling stannar hästen av och tappar kraften. Eftersom det är en syra så fräter den på musklerna om den inte förbränns, därför är det väldigt viktigt att hästen rör på sig även om den "gått in i väggen"!

För det flesta hästar kan man använda teknikinriktad spjälkningsträning då maximal spjälkning sällan behövs för de flesta hästar. Då kombinerar man tekninkträning med spjälkningsträning. Tex kan man hoppa studs i olika höjder och med olika många hinder så man hamnar nära mjölksyratröskeln.

Mjölksyratröskeln knuffas framåt genom maximalträning, efter sådana pass kan det behövas upp mot 20 min nedtrappning för att få bort mjölksyran. Efter ett maximalpass ska hästen vila 2-3 dagar. Effekten av tränignen kommer efter bara ett par veckor men försvinner lika snabbt om träningen avbryts. För att använda den här träningsmetoden måste man vara säker på att man vet vad man gör! Fråga din tränare om du är osäker.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Annons:
Linnea
2/28/12, 10:45 AM
#1

Intervallträning kan också göras enbart i trav eller galopp där man helt enkelt har olika tempon i samma gångart.

En mycket underskattad träningsform är faktiskt skritt. Ett par timmars skritt några gånger i veckan gör susen för konditionen. Det kan ta lite längre tid men speciellt för unghästar och hästar som tex varit skadade så är detta ett bra alternativ då det ger bra kondition men väldigt låg belastning. Viktigt är ju här som alltid annars att man börjar lite smått och inte går ut för hårt i början. För en helt otränad häst räcker det gott med en halvtimme per gång om den inte brukar röra sig så mycket i hagen.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Upp till toppen
Annons: