Börja med fälttävlan

Vad är fälttävlan?

2011-10-14 07:25 #0 av: Linnea

På franska heter fälttävlan "concours complet" som betyder den kompletta tävlingen.

Den här grenen består av tre moment, dressyrprov, terrängprov och banhoppningsprov. I den äldre formen av fälttävlan red man dessutom steeplechase och distansritt också.

Dressyr: Här ska man visa upp en lydig, mjuk och följsam häst, inte alltid så lätt med en topptränad fälttävlanshäst som helst tar sig fram i terrängen med stormsteg. Varje domare ger poäng 0-10 på varje rörelse, dessa räknas sedan om till straffpoäng. Det gäller att ha så få straffpoöng som möjligt.

Terrängritt: Detta är grenens höjdpunkt som består av upp till 30 fasta hinder som kan se ut i princip hursomhelst. Vissa hinderkomplex erbjuder alternativa, enklare vägar men den svåraste vägen är alltid den snabbaste. det gäller att rida fort men säkert med en bra plan för varje hinder.

Hästbesiktning: Sista momentet inleds med hästbesiktning, det är mer regel än undantag att någon häst faller bort här.

Banhoppning: Detta kräver en helt annat hoppteknik av hästen, i terrängen hoppas hindren i högre fart med längre språng och det gör inget om man slår i lite eftersom hindren är fasta. Banhoppningen tas i ett lägre tempo, högre språng och slår man i bommarna så faller dem. Dessutom rids banhoppningen i omvänd startordning, dvs den som leder rider sist.

 

Löpsedelsbild: Ellen Hellström

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2011-12-01 15:22 #1 av: Linnea

Från VM

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2011-12-01 15:25 #2 av: Linnea

En till

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2011-12-01 15:33 #3 av: Linnea

Lite hinderbilder

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.